De kliniek - tweede artikel
Esther van Neerbos met een van de zoekhonden tussen de puinhopen.

Zoekhondenteam terug uit Filipijnen

donderdag 12 december 2013 - Weekblad voor deurne

DE RIPS – Het team van de stichting Signi Zoekhonden uit de Rips is dinsdag 3 december teruggekeerd van de Filipijnen. Daar zocht het team met vier zoekhonden naar slachtoffers van de cycloon Haiyan, die op 8 november over de eilanden trok. Janette Kruit van Signi: “De brandweer was superblij met de komst van de honden. Hulpverleners kunnen zelf niet op de geur afgaan. Het stinkt er overal; er zijn niet alleen veel mensen maar ook veel dieren omgekomen in het gebied. Honden kunnen de geuren beter onderscheiden.”

Het team, bestaande uit Janette Kruit en Esther van Neerbos uit De Rips en Saad Attia uit Huizen, vertrok vrijdag 22 november met een toestel van KLM Cargo naar Cebu. Vandaar reisden ze door naar Ormoc, waar de zoektocht door de brandweer gecoördineerd werd.
Janette Kruit: “Het was zwaar voor de honden. Er waren veel meer geuren dan ze gewend zijn. Bovendien was het er 34 graden en was het op sommige plaatsen ontzettend drassig. Maar onze honden willen heel graag werken. Zodra het eerste lichaam gevonden was, was er het besef: oh ja, dit is wat er van ons verwacht wordt.”
De lichamen die zichtbaar waren, vaak was er alleen een been of een arm in zicht, konden direct geborgen worden. Dikwijls gaven de honden ook plaatsen aan, waar zonder zwaar gereedschap of machines door het puin geen doorkomen was. Die locaties werden door de brandweer gemarkeerd om er op een later tijdstip te gaan zoeken.
Janette Kruit en Esther van Neerbos zijn in het dagelijkse leven beiden werkzaam in Dierenkliniek Bakel. Voor Signi verzorgen zij de coördinatie voor de inzet van zoekhonden, duikers en sonar- en vaarteams bij het opsporen van zowel levenden als overleden, vermiste mensen.
In hun vrije tijd, meestal in het weekend of op zomeravonden, sporen ze met hun honden verdronken of vermiste personen op in heel Nederland en in rampgebieden. Samen met Saad Attia verzorgen ze de opleiding van de honden, voornamelijk Mechelse herders, die ze ook zelf fokken. Momenteel hebben ze zes zoekhonden, die ingezet kunnen worden.
Het team van Signi Zoekhonden is volgens Janette Kruit te klein om bijvoorbeeld een bos van enkele hectare te doorzoeken,wel kunnen de honden ingezet worden om een spoor te volgen wanneer iemand nog maar kort (tot enkele weken) vermist is, bijvoorbeeld een demente oudere die zich verlopen heeft. Daarnaast zoekt het team meestal op het water. Iedereen in Nederland kan een beroep doen op het team. Voor informatie: www. Zoekhonden.com.
Janette Kruit: “Wij werken uitsluitend op non-profit basis, het is allemaal vrijwilligerswerk.” Inzet in een rampgebied als op de Filipijnen of bij de tsunami’s op Sri Lanka en Thailand, orkaan Katharina in Amerika en aardbevingen in Pakistan, China, Haïti en Japan waar het team actief was, is volgens de dierenartsassistente dan ook maximaal eens per jaar mogelijk.
Kruit: “Met de reis is al snel een paar duizend euro gemoeid. Op de locatie zelf zijn we volkomen self supporting. We nemen ons eigen eten en een tent mee. Voedsel dat we over hebben en de tent laten we na afloop achter. Daar is altijd wel een goede bestemming voor te vinden.”