Nieuws
Losloopgebied voor honden
losloopDierenkliniek Bakel, de Dorpspartij en Hondenschool Akela maken zich sterk voor een losloopgebied voor honden in de gemeente Gemert-Bakel. Het is heerlijk om je hond lekker los te kunnen laten lopen, rauzen over de heide, zwemmen of springen in het bos en het contact met soortgenoten. Maar spelen met andere honden is niet alleen leuk voor een hond. Het is ook goed voor zijn geestelijke gezondheid en voor het op peil houden van zijn lichamelijke conditie. Hij leert hoe om te gaan met andere honden (dus minder agressie tegenover soortgenoten) en houd het sociale contact met de eigen soort in stand (natuurlijk gedrag). Dit bevordert het algehele welzijn van de hond en dit geeft u en uw hond meer plezier met elkaar. Jammer alleen dat honden in Gemert-Bakel altijd aangelijnd moeten zijn. Dierenkliniek Bakel en de Dorpspartij maken zich daarom samen sterk om een losloopgebied voor honden in Gemert-Bakel te realiseren. Dit betekent concreet een bosgebied tussen Bakel, Milheeze, de Rips en de Mortel waar honden vrij kunnen loslopen. Natuurlijk moeten er wel voorwaarden gesteld worden betreffende de toegangstijden en hoe zich te gedragen. Er zijn diverse voorbeelden bekend van gemeenten die al zulk een losloopgebied hebben. Hun kennis kunnen wij hier inzetten om te komen tot een losloopgebied voor honden in Gemert-Bakel.
 
Kerstmarkt 2009
Op 13 december 2009 heeft dierenkliniek Bakel deelgenomen aan de Kerstmarkt in Bakel. De kerstmarkt was goed georganiseerd en de opkomst was erg groot. Bij de stand van dierenkliniek Bakel konden de bezoekers informatie krijgen over gebitsproblemen en over de voorbereidingen van oud en nieuw voor een ieders huisdier. Erg populair waren de prijsvraag en de ballonnenwedstrijd. Wij vonden de belangstelling van zoveel mensen voor Dierenklininiek Bakel geweldig. Hartelijk dank daarvoor!
 
Open dag april 2009
Zondag 19 april jl. opende Dierenkliniek Bakel officieel haar deuren. Mensen vanuit Bakel en omstreken konden deze dag een kijkje nemen achter de schermen van de praktijk. En dat deden ze. Voor groot en klein was er van alles te beleven. De huisdieren hoefden niet thuis te blijven. Een fotograaf zette baasjes met hun lieveling op de foto. De drie mooiste foto's (nummer 8, 9 en 16) zijn beloond met een prijs. Voor de allerkleinsten was er een kleur- en een ballonnenwedstrijd. Vooral de ballonnenwedstrijd was erg spannend, omdat de ballonnen helemaal in Numansdorp en Molenaarsgraaf zijn teruggevonden. Een echte trimster, Yvonne Slaats van hondenkapsalon Robbedoes, gaf hondjes een nieuwe voorjaarslook en  spinster, Phil van Kempen van hondenschool Akela, spinde het haar van de hond tot een draad. De hondendemonstratie van hondenschool Kingyla trok veel publiek. Wij vonden het fantastisch dat u er was en zien u graag bij ons terug.
 
Dieren en vuurwerk
De hele maand december en een deel van januari is er buiten weer veel geknal. Veel huisdieren, vooral honden, reageren daar erg nerveus op, zowel binnen als buitenshuis. De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost, ze krijgen een beloning of er wordt steeds op ze gelet als ze schrikken. Zo leren ze dat het heel terecht is dat ze bang zijn, want ze worden voor hun angst beloond. Door middel van aandacht. Soms wordt hun gedrag van kwaad tot erger en worden ze ook bang voor onweer,luchtballonnen, helikopters, het piepje van de magnetron enz. enz. Als er dus iets moet veranderen, is het wel het gedrag van de eigenaar als de hond schrikt. Het beste is het om helemaal niet op de hond te letten en gewoon door te gaan met waar u mee bezig was. Dit valt niet mee en lost het  probleem niet op korte termijn op, maar het is wel verstandig om er mee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.

Bang of niet?
Let op dat honden goede acteurs kunnen zijn. Ze hebben ontdekt dat als ze angstig gedrag vertonen, ze aandacht krijgen, troost of ze hoeven lekker niet naar buiten. Als u wil weten of uw hond echt angstig is, let dan op houding en gedrag: een echt bange hond: heeft de oren naar beneden, heeft de staart zo laag mogelijk, trekt de mondhoeken naar beneden en wil absoluut niet snoepen!

Training
U kunt uw hond of kat ook een doe-hetzelf-mini-vuurwerk training geven. Gebruik daarvoor verschillende geluiden. Opgeblazen ballonnen (waar uw hond zelf mee speelt waardoor hij knapt),  speelgoedautootjes met sirenes, klappertjes pistool, trektouwtjes etc. Houdt een dusdanige afstand dat de hond het geluid net verdraagt zodat hij niet in paniek raakt. Doe ondertussen favoriete spelletjes met uw hond of kat en combineer het leuke met datgene waar hij van slag van raakt. Zo kunt u een koppeling leggen tussen de geluiden en het leuke spel. Ga niet te snel en begin met een grote afstand tussen de geluiden en uw hond. 

Tips
Zet de radio vaak aan.
Koop eventueel een bandje of CD met vuurwerkgeluiden en draai dit steeds luider af.
Dit bandje met instructies is te bestellen via www.tinley.nl of te leen bij dierenkliniek Bakel.
Leidt de hond tijdens het uitlaten af met een speeltje-met-geluid zodra hij angstig gedrag vertoont; zo leert hij om op u te letten en niet op zijn omgeving.
Denk eens aan een prop watten in de oren, vetgemaakt met wat olijfolie.
Leer kinderen om geen rotjes naar dieren te gooien.
Laat een angstige hond aan de riem uit, eventueel samen met een niet-angstige hond. Neem het speeltje-met-geluid mee bij het uitlaten.

Medische mogelijkheden
Het is niet zo simpel om met medicijnen de hond rustig te krijgen in de maand december. Het doel van de medicatie of speciaal voer, is dat de angst wat gedempt wordt en de hond meer ontspannen is waardoor de vuurwerktraining succesvoller zal zijn. Alleen de tabletten geven is onvoldoende; u moet dit combineren met een intensieve training en met op tijd beginnen met de medicatie. Het spreekt voor zich dat u hiermee al eind november moet gaan beginnen. U kunt in januari plotseling stoppen, maar het is beter voor uw hond om de medicatie langzaam af te bouwen. Speciaal voer met stressverminderde stoffen of speciale tabletten die de stress verminderen verdienen de voorkeur. Er zijn ook kalmerende verdampers (Feliway) om in huis een geruststellende sfeer te scheppen.   Oud en Nieuw pillen: Dit zijn tabletten die op oudejaarsavond en meestal de dag ervoor worden gegeven om de ergste vuurwerkangst op te vangen. De meeste dieren reageren hier goed op. Deze pillen worden op gewicht en soms op ras individueel gedoseerd om het zo veilig mogelijk te houden.

Nadelen: Indien dit echte kalmeringsmiddelen betreffen (zoals valium) is het effect niet helemaal voorspelbaar is, treedt soms te laat op (dus tijdig beginnen) en houdt soms de volgende dag nog lang aan. Indien de dieren de kalmeringstabletten hebben gehad, mogen ze absoluut niet los buiten lopen.

Het beste idee: Begin met de vuurwerktraining; begin op tijd en niet op 31 december! Liefst al een maand van te voren. Overleg tijdig met uw dierenarts over de meest geschikte medicatie voor uw dier.

Op oudejaarsavond
Geef katten de gelegenheid om zich te verstoppen op een veilig plekje. Zorg dat de kat al 1 of 2 dagen binnen is.
Houdt ramen en deuren dicht. 
Doe de gordijnen dicht en zet de radio en/of televisie duidelijk aan. 
Laat de hond voor 22.00 uur uit, geef de vuurwerk-tabletten in precies volgens voorschrift.
Doe eventueel watten in de oren. 
Laat de hond beslist niet alleen in huis en zeker niet als hij kalmeringspillen heeft gehad. Hij kan zich in paniek en half versuft ernstig bezeren! 
Let op dat angstige honden elkaar aan kunnen steken! Ze imiteren elkaars gedrag, zowel goed als slecht gedrag.
Doe de volgende dag rustig aan tot de pillen helemaal uitgewerkt zijn.

   
  

 
« StartVorige12VolgendeEinde »

Pagina 2 van 2