Strengere regels voor hondenfokkers moeten snuitproblemen tegengaan
Algemeen dagblad 17-03-19

Het kabinet komt met nieuwe criteria voor hondenfokkerijen voor uiterlijke kenmerken als de vorm van de schedel, de neus en de ogen. Bij de populaire zogenoemde kortsnuitige honden komen steeds ernstiger afwijkingen voor.

Minister Schouten meldt de nieuwe criteria, vooral bedoeld voor geliefde hondenrassen als de Franse Bulldog en de Mopshond, in een brief aan de Tweede Kamer.

In de hondenfokkerijen komen steeds vaker ernstige schedel- en snuitafwijkingen voor, mede door de groeiende populariteit van kortsnuitige honden. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat deze honden door de vorm van hun schedel en snuit vaker te maken hebben met schadelijke problemen als uitpuilende ogen, het niet kunnen sluiten van de ogen, ademnood, continue hoofdpijn en oververhitting.

Het is al verboden om via de fokkerij uiterlijke kenmerken door te geven die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor het ouderdier of de nakomelingen. Door de nieuwe criteria kunnen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) de bestaande wetgeving beter handhaven. Ook dierenartsen en fokkers kunnen deze criteria gebruiken bij het selecteren van gezondere ouderdieren.
Maatregelen

Sinds 2014 werkt de overheid samen met partners uit de hondenfokkerij om honden gezonder en socialer te maken. Zo zijn bepaalde rasverenigingen bezig met het kruisen van rassen voor gezondere nakomelingen, worden erfelijke ziektes gefaseerd uitgefokt en krijgen keurmeesters verplichte nascholing. De minister en de fokkers zijn het daarnaast eens dat er nog verder moet worden gewerkt aan het gezonder maken van de fokkerij. Zij gaan hierover in gesprek.