Elektronische halsband voor honden vanaf volgend jaar verboden
RTL nieuws 04 april 2019

Er komt een totaalverbod op elektronische halsbanden voor honden. Ook gekwalificeerde trainers mogen de halsband, waarmee stroomstootjes kunnen worden toegediend, na 1 juli 2020 niet meer gebruiken.

Wie dat toch doet, riskeert een hoge boete wegens dierenmishandeling. Die kan oplopen tot ruim 20.000 euro. Ook kan de rechter een celstraf van maximaal drie jaar opleggen.

Inbreuk op welzijn hond
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat volgens de huidige wetenschappelijke inzichten het gebruik van de stroomband ‘een ernstige, onontkoombare inbreuk op het welzijn van de hond is’.

Ze zegt: “Je kunt je wel voorstellen dat het niet fijn is als je stroom gebruikt om ze bepaalde verrichtingen te laten doen. En dat is ook de bedoeling, want ze willen bepaald gedrag aan- of afleren. Dat kun je ook op andere, diervriendelijke manieren doen.”

De elektronische halsband kan onder meer worden gebruikt om te voorkomen dat honden te ver weg lopen als ze niet zijn aangelijnd. Met een stroomstootje of trilling kan de eigenaar de hond laten terugkeren. Ook worden ze gebruikt om honden het blaffen af te leren.

Aanvankelijk wilde de minister de stroomband alleen verbieden voor de gewone hondenbezitter. Gekwalificeerde trainers zouden de band mogen blijven gebruiken, bijvoorbeeld om honden te trainen die een gevaar zijn voor mensen of dieren.
Ondeskundig gebruik

Het verbod had 1 januari van dit jaar moeten ingaan. Dat is niet gebeurd, omdat het ministerie toch tot de conclusie kwam dat er een totaalverbod moest komen. Eerst was het idee dat honden er vooral last van zouden hebben bij ondeskundig gebruik van de stroomband, en niet als een ervaren trainer de band gebruikt. Dat klopt niet, zeggen deskundigen. Minister Schouten: “De band leidt, linksom of rechtsom, tot minder dierenwelzijn. Het dier heeft er last van, het doet pijn en als dat niet nodig is, moeten we dat niet doen.”

Volgens Schouten is er geen bewijs dat het gebruik van de elektronische halsband leidt tot betere resultaten bij gedragstrainingen, dan andere methoden zonder stroomstoten.

Verbod handhaven
Met het totaalverbod volgt minister Schouten een aantal Europese landen, waaronder Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk. De politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming moeten het verbod handhaven.